
İlaç tedavisi
Psikiyatrik İlaç Tedavisi
Psikiyatrik ilaç tedavisi, çeşitli zihinsel sağlık sorunlarının tedavisinde kullanılan bir yöntemdir. Bu ilaçlar, beyindeki kimyasal dengesizlikleri düzenleyerek, belirtilerin hafifletilmesine ve kişinin günlük yaşamına daha iyi uyum sağlamasına yardımcı olur.
İlaç tedavisine psikiyatrist, psikiyatrik görüşme sonunda hasta ile birlikte karar verir. Mevcut tedavinin devam ettirilmesi ya da kontrole tabi ilaçların yeniden reçetelendirilmesi görüşme sonucunda değerlendirilir ve uygun bulunmayan tedavilerin sürdürülme zorunluluğu yoktur.
Psikiyatrik İlaçlar Hangi Durumlarda Kullanılır?
Depresyon: Üzüntü, ilgi kaybı, enerji düşüklüğü gibi belirtilerin olduğu depresyon, antidepresan ilaçlarla tedavi edilir.
Anksiyete bozuklukları: Panik atak, obsesif-kompulsif bozukluk gibi kaygı bozukluklarında, anksiyete giderici ilaçlar kullanılır.
Bipolar bozukluk: Manik ve depresif dönemler arasında gidip gelen bipolar bozuklukta, duygudurum dengeleyiciler kullanılır.
Şizofreni: Halüsinasyon, sanrı gibi belirtilerin olduğu şizofrenide, antipsikotik ilaçlar kullanılır.
Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB): Dikkat dağınıklığı, aşırı hareketlilik gibi belirtilerin olduğu DEHB’de, uyarıcı ilaçlar kullanılır.