
Psikoterapi
Psikoterapi, kişinin duygusal, düşünsel ve davranışsal sorunlarını çözmek ve genel iyilik halini artırmak amacıyla bir uzmanla yapılan konuşma terapisi olarak tanımlanabilir. Bu süreçte, kişi bir psikolog veya psikiyatrist gibi bir uzmanla düzenli olarak görüşerek, yaşadığı zorlukları anlamayı, duygularını ifade etmeyi ve daha sağlıklı başa çıkma mekanizmaları geliştirmeyi öğrenir.
UYGULAMADA YETKİN OLUNAN PSİKOTERAPİ YÖNTEMLERİ
Destekleyici Psikoterapi, kişinin mevcut durumuyla başa çıkabilmesi, duygusal dayanıklılığını artırmak ve yaşam kalitesini yükseltmesi için gerekli psikolojik destek ve yönlendirmeyi sağlayan bir terapi türüdür.
Psikodinamik Terapi: Kişinin geçmiş deneyimlerinin ve bilinçdışı çatışmaların, güncel sorunlarına olan etkilerini anlayarak çözüm bulmayı hedefleyen bir terapidir.
Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT): Olumsuz düşünce ve davranış kalıplarını değiştirerek, kişinin daha sağlıklı bir yaşam sürdürmesine yardımcı olan bir terapidir.
Travma Terapisi: Kişinin geçmişte yaşadığı travmatik olayların (kaza, doğal afet, şiddet, kayıp vb.) neden olduğu duygusal, zihinsel ve fiziksel zorluklarla başa çıkmasına yardımcı olan bir tedavi yöntemidir: Çeşitli psikoterapi yöntemleri ve tekniklerinin kullanıldığı bir yelpazeyi içerir.
Cinsel Terapi: Cinsel hayatında sorun yaşayan birey veya çiftlere yönelik, bu sorunları çözmek ve daha sağlıklı bir cinsel yaşam sürmelerini sağlamak amacıyla uygulanan bir tür psikoterapidir.